Home

Milieuvriendelijke oplossingen

Foto's van een energiezuinige stookplaats kan u hier vinden.

Een filmpje over de plaatsing van een warmtepomp.

 

Wij bezorgen steeds alle nodige informatie en documenten zodat u van alle steunmaatregelen kan genieten.
Info over steunmaatregelen vind u hier.

 

 

Vervangen van een oude ketel door een condensatieketel:

De nieuwste condensatieketels hebben een rendement tot 109%. Dat komt omdat een condensatieketel functioneert volgens het principe van de condensatietechniek. Die techniek recupereert de warmte die in de rookgassen aanwezig is, terwijl die bij een klassieke verwarmingsketel verloren gaan. Die extra warmte maakt het verschil, voor het milieu en voor uw portemonnee.

Regenwaterrecuperatie:

In België gebruikt men gemiddeld 135 l (drinkbaar) water per persoon per dag.
Het merendeel (50%) van dit water wordt gebruikt voor toepassingen waarvoor geen drinkbaar water nodig is.
In plaats van drinkbaar water kan men voor deze toepassingen ook gebruik maken van regenwater.
Het grote voordeel van regenwater is dat het gratis "uit de lucht komt vallen".
Voor volgende toepassingen kan men gebruik maken van gefilterd regenwater: toilet, besproeien tuin, wasmachine, poetsen, .....
Bovendien bevat regenwater geen kalk en is het dus "zachter", dus u heeft minder wasmiddelen nodig en u heeft minder kalkaanslag.
Waterontharder
De voordelen van een ontharder zijn talrijk:

  • Kalk heeft zeer isolerende eigenschappen en zorgt daardoor voor rendementsverlies. Een waterontharder kan dit voorkomen.
  • Er zijn geen kalkvormende deeltjes meer aanwezig in zacht water, dus geen kalkstrepen meer.
  • Langere levensduur van vaatwassers, wasmachines, thermostatische kranen
  • Enz.

Zonneboiler gevoed door zonnepanelen

Een zonneboiler verwarmt uw sanitair water op een milieuvriendelijke manier, door gebruik te maken van zonlicht. Een zonneboiler kan op jaarbasis gemiddeld de helft van uw bad- en douchewater verwarmen. Er zijn ook systemen die warm water leveren voor vloerverwarming. 

Warmtepomp

Als een voorwerp warmer is dan de omgeving, koelt het af door warmte af te geven. De regels van de natuur. Een warmtepomp kan het omgekeerde. Een warmtepomp haalt warmte uit de natuur (water, grond, lucht) en geeft die warmte op een hogere temperatuur af aan een verwarmingssysteem (woningverwarming, sanitair warm water). Daarvoor gebruikt de warmtepomp een speciale vloeistof die de warmte overbrengt van de warmtebron naar het verwarmingssysteem. De belangrijkste eigenschap van deze vloeistof is dat ze al op lage temperatuur verdampt en weer vloeibaar wordt.

De warmtepomp is een milieuvriendelijk alternatief voor een klassieke verwarmingsinstallatie. Klassieke systemen halen namelijk alle energie die ze nodig hebben uit (fossiele) brandstoffen. Terwijl een warmtepomp maar voor een kwart van haar verbruik elektriciteit nodig heeft. Dat volstaat om de natuurlijke warmte uit de omgeving op de gewenste temperatuur te brengen. Stukken beter dus op vlak van CO2-productie. Er bestaan ook combinatiesystemen die niet alleen de woning, maar ook sanitair water kunnen verwarmen.

 
Info over steunmaatregelen vind u hier